divendres, 18 de maig del 2018

Diferències entre LOPD i RGPD

Quines són les diferències més grans entre l'antiga LOPD i el recent RGPD, que és el nou Reglament Europeu de Protecció de Dades?

Últimament tots estem rebent molts contactes, sobretot via correu electrònic, que ens indiquen que tenen una nova política de privacitat i que hem de fer o no alguna acció.

Moltes vegades l'acció que ens demanen és donar el consentiment perquè ens enviïn la correspondència que ja rebíem, i això és degut a alguna de les seguents dos possibilitats pel que fa al receptor de la correspondència: 
Diferències LOPD i RGPD


  • No havia donat el seu consentiment exprés a rebre aquests contactes i/o publicitat, via correu ordinari o electrònic.
  • Havia donat el seu consentiment exprés, però, com que forma part d'una base de dades de molts clients, ha entrat en el "sac" d'aquest enviament massiu d'aprovació de consentiment.
Per tant, si dones ara el consentiment expressament o ja l'havies donat prèviament a l'entrada en vigor del RGPD, continuaràs rebent notificacions. En cas contrari, l'empresa, professional, associació ... que t'enviava aquests correus haurà de deixar de fer-ho.

Llavors...

El proper dia 25 de maig de 2018 entrarà en vigor el nou RGPD (Reglament General Protecció Dades) o, com alguns en diuen, GDPR, i segur que et preguntes: Quines són les diferències del canvi?



Aquestes són les diferències més rellevants:

LOPD
Continuen vigents els drets dels ciutadans en matèria de protecció de dades:
  • Drets ARCO:
    • Accés
    • Rectificació
    • Cancel·lació
    • Oposició
  • Dret d'informació de la recollida de dades
Què passava fins ara? Que molts negocis, empreses o professionals utilitzaven les dades que els clients o no clients els donaven per a una altra funció que no fos rebre publicitat i els feien arribar anuncis o altres informacions, únicament indicant que estaven emparats pels Drets ARCO si volien deixar de rebre aquestes notificacions.

I, ara?

RGPD
A més de continuar vigents les normatives de la LOPD , s'hi s'afegeixen els següents drets:

  • Transparència: de la qual tant parlen les comunicacions que rebem aquests dies. I és que la persona que rep la informació ha de ser conscient de què li enviaran.
  • Oblit: consistent en el fet que es deixin d'utilitzar les dades.
  • Limitació de tractament: segons la qual s'utilitzen les dades d'acord amb el que vulgui el client.
  • Portabilitat de les dades: basat en el seu tractament intern.
Abans d'enviar publicitat hem de tenir el consentiment del client o no client.


Esperem que aquest article t'hagi agradat i servit, i que tinguis present que...

El món de l'emprenedoria ens porta a estar sempre pendents i alerta de les novetats en moltes variants, i per això és important tenir suport i/o un acompanyament.

Et deixem un enllaç al nostre article: "Què és el mentoria?"

També, a un article interessant sobre l'enviament de correus electrònics publicitaris: RGPD i els correus electrònics de marketing.

I, finalment, al web de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades, que aporta més informació sobre el RGPD. 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada